2012. október 9., kedd

Amiből kimaradok otthon

A Berlinben töltött fél év során több dologból is kimaradok a hazai zenei életből. Összeszedem, hogy mi az, amit várok az ősz-tél folyamán, de ki kell hagynom. Akár ajánlónak is vehetitek, több műfaj is megjelenik.

Okótber 3. Új album! Ákos: 2084. Ez már el is múlt, és bár megvenni nem tudtam, az internet adta lehetőségekkel élve mégis megszereztem a hanganyagot, és azon melegében meg is hallgattam. Némi tartózkodással álltam hozzá, mert a szintis műfaj annyira nem a szívem csücske, de kellemes meglepetést okozott: abszolút hallgatható, jó lemez, amit a szöveg visz a hátán. Első hallgatás után úgy tűnik, nincsenek benne szerelmes vagy erős aktuálpolitikai utalásokat tartalmazó számok, hanem – ha úgy tetszik – „nagyobb” kérdésekkel foglalkozik. Kíváncsi vagyok a Szigetes koncertfilmre is, majd igyekszem megszerezni.

Október 10. Blue sPot koncert a Trafikban. A pár éve megismert blues-zenekar az utóbbi időben igen felkapott lett, ugyanis saját színpadjuk volt Kapolcson, aminek a hatására megsokszorozódott a rajongók száma - meg is érdemlik. Korábban vadászni kellett a koncertekre, most csak úgy öntik magukból: egy kritikából úgy tűnik, havi rendszerességgel lépnek fel valahol (a többi koncertet külön nem írom ki, de mindegyiken ott lennék). Olyan sztárok játszanak a formációban, mint Bárth János, Oszkó Péter, néha pedig Liszt is besegít. Itt van egy kis zene is tőlük, bár elég pocsék minőségben, de nem találtam jobbat.

Október 13. Újabb új album! Alvin és a mókusok: Bátorság, nyújtott kéz. Újra műfajt váltottunk (és nem ez lesz az utolsó). Alvinék is a szövegre helyezik a hangsúlyt, és ők is adnak, leginkább ironikus tükröt tartanak a mai magyar társadalom elé. Ez nem „polgári rock,” hanem kemény szókimondó zúzás, nem vájtfülűeknek! Az egyik új számhoz készült klip már kikerült a nagyközönség elé.

Október 20. A népi vonal sem maradhat titokban, ráadásul nem is zenéről, hanem táncról van szó. A közös, Nádasdy-Törekvés fellépésre biztos elmentem volna (bár nem mint néző), és ez nem olyan, hogy letöltöm és kész. Szóval aki tud, menjen el a Klauzálházba

Október 27. Hobo-klub a Fonóban. Ide már régóta akarok eljutni, szeptemberben majdnem sikerült. Mindenkinek ajánlom! Nem írom ki a többi, de van minden hónapban sok más fellépéssel együtt.

Október 30. Az UTOLSÓ Fekete Teve. Ez tényleg az utolsó koncertje ennek az együttesnek. Én egy éve ismertem meg őket, amikor a Rőzse Dalok című EP-n dolgoztak: minden hónapban feltettek egy profi klipet a netre. A címük Szeptember, Október, November és December. (Klipek itt!) A Januárral kiegészült zenei anyag ingyen letölthető, ahogy a többi albumuk is. Az egy év alatt egy koncertre sikerült eljutnom, sajnos, úgy tűnik, nem lesz több, legfeljebb egy karácsonyi akusztikus estjük, és végleg lehúzzák a rolót. Azt hiszem, ez a legfájóbb pont ezen a listán.


November eleje:Tankcsapda 2009 óta először új albummal jelentkezik. Azóta megjelent két klipjük, és megváltozott a gitárosuk. Meglátjuk, mit hoztak össze. 

November 16. Alvin lemezbemutató + Depresszió + Road aPeCsában. Ez egy zúzós nap. A mai rock-felhozatlanak talán legnépszerűbb bandái lépnek fel. Áprilisban már volt egy ilyen koncert, akkor sem tudtam eldönteni, hogy azért lépnek fel együtt, mert egyedül nem tudnák megtölteni a Petőfi Csarnokot, vagy tényleg csak a barátság jele? Mindenesetre ezek a zenekarok többször turnéztak együtt az utóbbi években, és egy részük biztosan egyedül megtöltötte már a csarnokot.

December 15. Ákos 2084 lemezbemutató koncert az Arénában. Már augusztus óta megbékéltem azzal, hogy ezen nem leszek ott, de az albumot hallgatva újra szívesen elmentem volna. Mégis van egy kis öröm a dologban: mivel decemberben bemutatják a lemezt, nyáron turnéra indulhat a produkció, és egy kicsit azt remélem, hogy visszatérnek a jól megszokott gitáros felálláshoz.

December 22. Rock a nevem turné budapesti (vagy bármelyik másik) állomása. Ide elég a turnéban részt vevő zenekarok nevét leírni: Tankcsapda, Depresszió, Alvin és a mókusok, Road, Ossian. Ekkor már valószínűleg Budapesten leszek, ha egyéb programok nem kavarnak be, akkor lehet, hogy elmegyek rá.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése